Eerste hapjes bij gevoelige darmpjes

Tussen de vier en zes maanden mag je kindje naast de borst- of voeding, zijn eerste hapjes gaan proberen. Een mijlpaal in het leven van je kleine spruit! Een wereld van smaken, geuren en texturen ligt open om te verkennen. Maar met welke hapjes begin je nou en wanneer? Natuurlijk wil je daarin goede keuzes maken, zeker als je kindje veel darmkrampjes heeft gehad. We helpen je graag een eindje op weg.

Tijdstip van bijvoeden
Over het tijdstip waarop je kindje zijn eerst hapjes mag nemen verschillen de meningen, sommigen zeggen al zo vroeg mogelijk te beginnen rond de vier maanden, maar als je kindje veel last van zijn darmpjes heeft gehad is het misschien verstandiger nog even te wachten. Sowieso zijn alle darmpjes van kinderen onder de zes maanden nog heel gevoelig. Dat komt omdat die darmen nog volop bezig zijn zich te ontwikkelen en uit te rijpen. Zo vinden er veel veranderingen in de darmwand plaats en is de ontwikkeling van de darmflora en het immuunsysteem in volle gang. Hoe meer je richting de zes maanden gaat, hoe verder de darmpjes ontwikkeld zijn en daardoor ook beter voorbereid op de eerste hapjes. Verder zijn er andere dingen die aangeven dat je kindje toe is aan bijvoeding:

Zelfstandig rechtop zitten
Als je kindje zelfstandig rechtop kan zitten zonder steeds in te zakken of om te vallen zijn de luchtwegen ook goed vrij. Zo wordt het risico op verslikken vermindert.

Gericht voedsel naar het mondje brengen
Wanneer je kindje zodanig gericht iets naar zijn mondje kan brengen en erin kan stoppen, betekent het vaak ook dat de spieren van de mond, kaak en tong er klaar voor om het eten goed te verwerken.

Kauwbewegingen en niet kokhalzen
Baby’s hebben allerlei handige ingebouwde veiligheidsmechanismen. Zo zal je kindje voordat hij aan bijvoeding toe is alles zo snel mogelijk uit zijn mondje werken, zodat hij er niet in kan stikken. Na zes maanden is deze reflex minder aanwezig. Vaak maakt je kindje kauwbewegingen en kokhalst hij niet als er iets in zijn mondje komt.

Kalm aan, dan breekt het lijntje niet
Het is goed je te realiseren dat je kindje het eerste jaar zijn calorieën en voedingsstoffen voornamelijk uit de borst of flesvoeding haalt. De eerste hapjes zijn dan ook om te wennen aan alle nieuwe smaken en het eten en kauwen, niet om een volle buik te krijgen. Vaak krijgt je baby dan ook de eerste keren niet veel binnen. Houd het vooral simpel en begin met één ding tegelijk, dit kun je vervolgens zo’n drie tot vijf dagen achter elkaar geven. Je kunt de voeding op verschillende manieren aanbieden.  In hele stukken bijvoorbeeld, dit wordt ook wel de Rapley methode genoemd. Dat betekent een stronk gestoomde broccoli of wortel waar je baby een beetje aan kan knagen en sabbelen. Of je maakt lekker zelf een prutje of geeft een potje.

Wat kan je baby verteren
Omdat het spijsverteringsstelsel van je kindje nog in volle gang is, kan je baby niet alles even makkelijk verteren. Vetten gaan nog het makkelijkst, eiwitten worden al wat moeilijker en koolhydraten zijn nog het lastigst in het begin. Om die koolhydraten af te breken is namelijk het enzym amylase nodig en dat maken baby’s nog maar weinig aan. Zo tussen de 18 en 24 maanden is die productie helemaal op gang. Voor die tijd is het dus beter wat voorzichtig te zijn met voedingsmiddelen waar veel koolhydraten in zitten zoals zoet fruit, granen en rijstpapjes en vooral te starten met lekkere vette hapjes.

Hieronder vind je een aantal suggesties voor de eerste hapjes:

Avocado
Avocado is het ideale babyvoedsel om mee te beginnen. Het zit boordevol vitamine E en goede vetten die je kindje nodig heeft voor de ontwikkeling van zijn zenuwstelsel. Je kunt er een prakje van maken en dit met een lepeltje voeren, of de Rapleymethode toepassen en hem kleine stukjes in het geheel voeren. Kies altijd een biologische en goed rijpe avocado.

Banaan
Een banaan bevat relatief veel koolhydraten en natuurlijk heb ik je net verteld dat die nog niet zo ideaal zijn voor je kleine. Maar moeder natuur heeft de banaan zelf uitgerust meteen beetje amylase, waardoor het makkelijker verteerbaar is voor je baby.

Courgette
Courgette is zacht van smaak en heel licht verteerbaar, er zitten mineralen in zoals magnesium en kalium. Je kunt de courgette zachtjes stomen en pureren of weer in hapklare brokjes aandienen. Geef je een prakje dan kun je wat kokosolie of Ghee toevoegen (zie verderop)

Bloemkool
Ook bloemkool is zacht van smaak en vrij licht verteerbaar, bereid het net als de courgette met wat kokosolie of ghee om het nog voedzamer te maken.

Eigeel
Eigeel lijkt een gekke keuze voor je kindje als één van zijn eerste hapjes maar je doet er zijn of haar lijfje een plezier mee. Het geel van het ei zit namelijk vol choline en cholesterol. Dit zijn voedingsstoffen die ook ruimschoots in de moedermelk aanwezig zijn. Ze zijn belangrijk voor de darmwand en de hersentjes. Kook een eitje tot het eigeel bijna gestold is en geeft alleen het eigeel. Kies ook hier weer voor eieren van biologische kippen.

Kokosolie, roomboter en ghee
Kokosolie, roomboter en ghee bevatten allen verzadigde vetten. Nou zou je daarvan schrikken, want die verzadigde vetten zijn toch heel slecht? Maar wees gerust je ontwikkelende baby heeft deze vetten ook deels nodig. Ze helpen bijvoorbeeld om bepaalde vitaminen beter op te nemen uit de voeding. Ghee is geklaarde roomboter, dat betekent dat het bijna geen melkbestanddelen bevat en alleen de oliedelen. Dit is een handige keuze als je kindje een koemelkeiwitallergie heeft. Je kunt ghee kant- en klaar kopen bij de meeste supermarkten.

Meer lezen? Klik hier voor onze andere blogs!

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg @nannycaregeitenmelk op Facebook en Instagram!

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en bovendien de meest natuurlijke. In moedermelk zitten alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. De melk verandert mee met de groei van je kindje, zodat hij of zij in elke fase precies krijgt wat hij of zij nodig heeft. We vinden het belangrijk om je bezoek aan onze website hiermee te beginnen.

Door naar de website