Dit doen hormonen met je stemming

Dat hormonen van invloed zijn op je stemming weet je als vrouw als geen ander. Loopt alles op rolletjes dan kan je wereld aan, maar oh wee als de boel begint te schommelen. Vooral in de puberteit, rond je menstruatie, tijdens en na de zwangerschap en in de overgang laten je hormonen van zich horen. Van het ene op het andere moment kan je je dan boos, verdrietig, angstig of somber voelen dat alles vaak overgoten met een inktzwart sausje van negatieve gedachten. Onnavolgbaar voor je omgeving en niet te doen voor jezelf. Hoe beïnvloeden hormonen je stemming en belangrijker nog kan je de boel temmen? Wij zetten het voor je op een rijtje en geven je de beste hormoontips.

Wat zijn hormonen?
Laten we beginnen bij het begin, hormonen zijn niets anders dan chemische stofjes die helpen om je lichaam normaal te laten functioneren. Het woord hormoon komt van het Griekse woord Hormo wat betekent: in beweging zetten. En dat is precies wat hormonen doen in je lichaam, ze reguleren, controleren en stimuleren verschillende weefsels en organen in je lichaam. Van voortplanting, groei, stofwisseling, bloedsuiker tot immuunsysteem je hormonen hebben een vinger in de pap.

Wat doen hormonen met je stemming?
Als het om de vrouwelijk hormonen gaat dan oefenen vooral oestrogeen en progesteron invloed uit op je stemming. Zo kan oestrogeen ervoor zorgen dat er meer van het feelgoodstofje serotonine wordt aangemaakt in je hersenen. Progesteron, wat vooral in de tweede helft van je cyclus wordt aangemaakt, heeft meer een kalmerend effect op de hersenen. Vooral wanneer je hormonen flink schommelen merk je het effect op je stemming, dat gebeurt rond je menstruatie, tijdens de zwangerschap en in de overgang. Ook het geven van borstvoeding kan invloed hebben op je stemming. Wanneer je aan het voeden bent komt het hormoon oxytocine vrij wat de melk laat toeschieten. Oxytocine geeft een ontspannen gevoel maar kan ook de aanmaak van dopamine tijdelijk verminderen. In zeldzame gevallen merken vrouwen dan dat zich ze heel naar en somber voelen tijdens het voeden. Heb je het idee dat je hormonen uit balans zijn waardoor je niet lekker in je vel zit? Probeer dan eens deze 9 tips voor een gezonde hormoonhuishouding.

Tip 1: Geen alcohol en cafeïne
Ook al zou je het liefst een paar glaasjes achteroverslaan als je je niet lekker voelt, toch kun je dat beter niet doen. Alcohol kan de klachten juist verergeren ook cafeïne verstoort je hormoonhuishouding, houd het bij 2 kopjes koffie op een dag.

Tip 2: Houd je bloedsuikerspiegel stabiel
Wanneer je bloedsuikerspiegel stabiel is, zul je veel minder last hebben van buien en irritaties. Begin je dag daarom met een eiwitrijk ontbijt zoals: een omelet, yoghurt met fruit en noten, of een lekkere smoothie met wat proteïne poeder erin. Vermijd verder zoveel mogelijk suikers en producten van wit meel. Die zorgen dat je bloedsuikerspiegel heel snel stijgt en daalt.

Tip 3: Eet voldoende vezels
Vezels helpen om je ontlasting soepel te houden, maar ze zorgen ook dat overtollige oestrogenen die je lever heeft afgebroken je lichaam kunnen verlaten en niet nogmaals opgenomen worden doordat ze te lang in de darmen blijven zitten. Vezels haal je het beste uit groente en fruit. Streef dan ook naar minimaal 200 gram groenten op een dag en liefst meer. Worteltjes zijn in het bijzonder aan te raden, je kunt ze heel makkelijk als tussendoortje eten.

Tip 4: Magnesiumrijke voeding
Het mineraal magnesium wordt in veel processen in het lichaam gebruikt, maar vooral vlak voor en tijdens je menstruatie heb je het extra hard nodig. Zorg dan ook dat je er genoeg van binnen krijgt. Het zit onder andere in cacao, dus als je trek hebt in chocola neem het er dan van, maar kies wel voor rauwe chocolade die niet verhit is, of de extra pure chocola met minimaal 70% cacao bestanddelen. Melkchocolade is heerlijk maar zal eerder puistjes en buikpijn veroorzaken.

Tip 5: Gebruik de juiste vetten
Vetten heb je nodig, maar dan wel de goede. Een zak chips lijkt op sommige momenten onweerstaanbaar, maar de vetten die erin zitten zullen je lichaam geen goed doen. Ook margarine en bak- en braadboters kun je beter links laten liggen. Vetten waar je lichaam wel blij van wordt en die helpen om je hormoonhuishouding op peil te houden vind je in: noten, avocado’s, vette vis, olijfolie, roomboter, Ghee en kokosolie.

Tip 6: Beweeg
Bewegen is een van de manieren die direct effect op je stemming zal hebben. Hoe rot je je ook voelt, als je een klein rondje gaat lopen, zul je je altijd beter voelen. Dat komt omdat door bewegen bepaalde stoffen in je hersenen worden vrijgemaakt die de stemming verbeteren. Yogaoefeningen kunnen je helpen als je erg moe bent. Op YouTube zijn allerlei filmpjes te vinden, zoek bijvoorbeeld op: hormoonyoga.

Tip 7: Eet kool en andere kruisbloemigen
Broccoli, bloemkool, rode kool en witte kool bevatten alle het stofje DIIM wat de lever ondersteunt bij de hormoonomzetting. Het kan helpen om in de 2 weken voor de menstruatie deze groenten wat vaker op het menu te zetten. Ook tijdens de zwangerschap en in de overgang zijn deze groenten goed om regelmatig te eten.

Tip 8 Natuurlijke ondersteuning
Er zijn verschillende producten die op een natuurlijke manier je hormoonhuishouding kunnen ondersteunen. Zo is teunisbloemolie in combinatie met visolie een goede basis. Verder kun je denken aan maca, monnikspeper of ashwaganda.

Tip 9: Gebruik natuurlijke huidverzorgingsproducten en vermijd plastic verpakkingen
Tegenwoordig worden we steeds meer blootgesteld aan chemische stoffen in onze omgeving. Sommige daarvan kunnen de hormoonhuishouding verstoren en worden daardoor xeno oestrogenen genoemd. Ze zitten bijvoorbeeld in verzorgingsproducten. Zorg er daarom voor dat wat je op je huid smeert natuurlijk is en probeer plastic verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden.

Meer lezen? Klik hier voor onze andere blogs

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg @nannycaregeitenmelk op Facebook en Instagram!

 

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en bovendien de meest natuurlijke. In moedermelk zitten alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. De melk verandert mee met de groei van je kindje, zodat hij of zij in elke fase precies krijgt wat hij of zij nodig heeft. We vinden het belangrijk om je bezoek aan onze website hiermee te beginnen.

Door naar de website