Eerste hulp bij darmkrampjes

Elk pasgeboren baby’tje krijgt er wel mee te maken: darmkrampjes. Voor kindje én ouders geen pretje. Je nachten zijn al gebroken, maar als je kindje huilt van de pijn gaat dat door merg en been. De krampjes gaan op den duur over omdat de darmpjes verder uitrijpen en beter om kunnen gaan met de voedingsstoffen die binnenkomen. Maar voor wie er middenin zit… hier onze 5 beste tips bij darmkrampjes.

Tip 1: Dragen
Pasgeboren baby’s vinden het heerlijk om in een draagdoek te zitten. Ze horen je hartslag, voelen je warmte en ruiken je lichaamsgeur. Dat biedt instant troost en leid af van die vervelende krampjes. Daarnaast is de houding in een draagdoek ideaal bij krampen. Doordat de beentjes omhoog en zijwaarts zitten, masseren de eigen knietjes het buikje wat verlichting geeft.

Tip 2: Warmte
Warmte ontspant en kan soms snel krampjes verminderen. Doe je baby daarom lekker in een warm badje. Daar kan je eventueel een mengsel van 1 eetlepel amandelolie met 1 druppel etherische olie van Roomse Kamille aan toevoegen. Kleed je kindje daarna warm aan en leg een warme doek of kruik tegen het buikje aan.

Tip 3: Zachte massage
Je kan het buikje van je kindje in een warme ruimte zachtjes masseren met de klok mee. Gebruik hiervoor je middelste drie vingers en het vlakke gedeelte van je hand. Ook hier kan je 1 druppel Roomse Kamilleolie op 1 eetlepel amandelolie gebruiken. Neem als laatste de voetjes mee en masseer zachtjes het gebied halverwege het voetje en rond de enkeltjes.

Tip 4: Rustig laten drinken en goed boeren (bij flesvoeding)
De ene fles is de andere niet, daar kom je snel achter in babyland. Ook de speen die je gebruikt maakt verschil. Hoe rustiger je baby de fles drinkt, hoe minder lucht er tussendoor naar binnen glipt. Kijk dus even goed of de fles die je nu gebruikt de juiste is. Laat je baby tussen het drinken door ook uitgebreid boeren. Om dat boeren op te wekken zijn er verschillende technieken, van op en neer hupsen, je baby even optillen, tot zachtjes van beneden naar boven op het ruggetje kloppen. Kijk voor boertips ook eens op YouTube. Vaak is het ook een kwestie van geduld, net als je denkt dat er niks meer komt, dan toch ineens; Burps.

Tip 5: Check of de borstvoeding goed verloopt
Wat geldt voor de fles, geldt ook voor de borst. Soms kan de toestroom van melk te snel gaan, waardoor de baby veel lucht binnenkrijgt. Je zou dan de eerste melk even weg kunnen laten lopen, of achteroverleunend voeden. Ook vaker voeden kan helpen. Soms hapt je baby ook net niet goed aan, waardoor er problemen ontstaan. Heb je het idee dat de krampjes wat met je borstvoeding te maken hebben? Dan is het sowieso een goed idee om een lactatiedeskundige in te schakelen. Deze kijkt met je mee en heeft de beste adviezen voor je, waar je zelf niet op zou komen.

Meer lezen? Klik hier voor onze andere blogs

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg @nannycaregeitenmelk op Facebook en Instagram!

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en bovendien de meest natuurlijke. In moedermelk zitten alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. De melk verandert mee met de groei van je kindje, zodat hij of zij in elke fase precies krijgt wat hij of zij nodig heeft. We vinden het belangrijk om je bezoek aan onze website hiermee te beginnen.

Door naar de website