Intolerantie of allergie?

Jonge ouders zijn bij nacht en ontij op google te vinden. Want help zoekmachine! Wat is er toch mis met mijn kindje wat maar blijft huilen en vergaat van de darmkrampjes? Waarschijnlijk heb je met (wanhopige) handen in je haar het standaardlijstje van vieze luier, honger, vermoeidheid, knuffels en te warm of te koud al afgevinkt. Zou je kindje dan een allergie of intolerantie hebben? Dat kan toch niet als je borstvoeding geeft? Wat is het verschil eigenlijk en wat kun je doen? We zetten het in dit blog voor je op een rijtje.

Zo werkt een allergie
Een allergie en een intolerantie worden vaak door elkaar gehaald, maar het werkingsmechanisme is anders. Zo is bij een allergie het immuunsysteem vol in actie. Het ziet eiwitten, die van nature voorkomen in de voeding, als indringers waartegen antistoffen aangemaakt worden. Elke keer dat er zo’n eiwit binnenkomt, komen ook de antistoffen in actie. Juist die antistoffen kunnen voor vervelende klachten zorgen. Die reactie van het immuunsysteem kan zich wel uiten in gradaties. Zo is er bij een overgevoeligheid een milde immuunreactie met antistoffen van het type IgG, en bij een allergie een hele heftige met antistoffen van type IgE.

Dit gebeurt er bij een intolerantie
Bij een intolerantie houdt het immuunsysteem zich koest maar gaat er met de vertering iets mis. Zo ontbreekt bij een lactose-intolerantie het stofje lactase wat lactose afbreekt, of wordt bij fructose-malabsorptie, fructose niet helemaal goed opgenomen. De symptomen van een intolerantie uiten zich vooral in de darmpjes en bij een allergie meestal op verschillende plekken in het lichaam.

Symptomen (lactose)intolerantie:

 • Dunne ontlasting
 • Opgeblazen buik
 • Stinkende windjes
 • Moe/hangerig

Symptomen allergie:

 • Bultjes, irritatie of eczeem
 • Groene ontlasting, overgeven, diarree en buikpijn
 • Vaak ontstekingen zoals oorontsteking
 • Onrustig gedrag en soms zelfs een groeiachterstand
 • Telkens een verstopte neus en/of piepende ademhaling

Hoe zit het met borstvoeding?
Moedermelk bevat vaak maar een klein gehalte niet verteerde voedingseiwitten, zodat het in principe geen allergie kan opwekken. Maar bij sommige moeders kan de darm minder goed werken waardoor het gehalte niet geheel afgebroken eiwitten in het bloed en dus de borstvoeding hoger is. Op die manier kan je kindje dan toch reageren op koemelkeiwitten die in de borstvoeding zitten.

Een lactose-intolerantie zie je maar zelden bij kinderen onder de 5 jaar. Borstvoeding is namelijk zeer rijk aan lactose. Moeder natuur zou wel gek zijn, als je kindje daar gevoelig op zou reageren, dan waren we niet ver gekomen als soort. Echter bij kindjes die veel te vroeg geboren zijn kan zo’n intolerantie wel voorkomen; het stukje darm wat lactase aanmaakt is dan nog niet ontwikkeld.

Hoe spoor je een allergie of intolerantie op en hoe dan verder?
De eerste stap om een en ander op het spoor te komen is een voedingsdagboek bij te houden. Zo kun je erachter komen of bepaalde klachten verband houden met de voeding die jij neemt als je borstvoeding geeft, of die je kindje eet.

Een handig weetje: bij een allergie treden de symptomen heel snel op. Vaak binnen één uur tot achtenveertig uur na het eten van het allergeen. Bij een intolerantie duurt dat meestal dagen waardoor het lastiger kan zijn een verband te vinden.

Heb je een idee wat de boosdoeners zijn, dan kun je de ‘verdachte’ voedingsmiddelen 3 weken volledig weglaten en dan weer 1 voor 1 introduceren en kijken of je kindje erop reageert.

Bekende allergenen zijn:

 • Koemelkeiwit
 • Kippeneiwit
 • Tarwe
 • Pinda’s en noten
 • Soja
 • Gluten

Bekende triggers voor een intolerantie zijn:

 • Lactose
 • Fructose (in fruit, bepaalde groentesoorten, vruchtensappen, koekjes, toetjes enz.)

In de praktijk kan het heel lastig zijn op eigen houtje uit te vogelen waar je kindje op reageert. Kom je er niet uit dan kan een onderzoek in het bloed en de ontlasting uitkomst bieden. Dit kun je aanvragen via je huisarts. Er zijn ook natuurartsen en therapeuten waarbij je deze onderzoeken kan laten doen.

Hoe zit het met koemelkeiwitallergie en geitenmelk?
Geitenmelk is mogelijk minder allergeen dan koemelk. Geitenmelk bevat namelijk in tegenstelling tot koemelk minder van een bepaald type caseïne dat verdacht wordt een allergische reactie op te roepen. De ervaring leert dan ook dat als er sprake is van een overgevoeligheid voor koemelkeiwit, dat geitenmelk een goed alternatief biedt. 

Als er bij je kindje via een bloedtest een allergie voor koemelkeiwit is vastgesteld (waarbij het lichaam IgE antistoffen aanmaakt), kan er ook een allergische reactie op geitenmelk optreden (vanwege de kruisreactiviteit tussen de eiwitten van beide melksoorten). In dit geval is het goed om geitenmelk onder begeleiding van een deskundige te proberen.

Meer lezen? Klik hier voor onze andere blogs

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg @nannycaregeitenmelk op Facebook en Instagram!

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en bovendien de meest natuurlijke. In moedermelk zitten alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. De melk verandert mee met de groei van je kindje, zodat hij of zij in elke fase precies krijgt wat hij of zij nodig heeft. We vinden het belangrijk om je bezoek aan onze website hiermee te beginnen.

Door naar de website